Czekoladowo na każdą okazję
Zastrzyk energii, sposób na poprawę humoru i świetny afrodyzjak. Uwielbiamy mleczną, a wśród dodatków królują orzechy i rodzynki. W Agorze Bytom jest wiele miejsc ze słodkościami. Warto je odwiedzić nie tylko w Dniu Czekolady.
W ciągu ostatnich kilku lat spożycie wyrobów czekoladowych wzrosła w Polsce o ok. 30%. Zajadamy się waflami, batonami, pralinami i drażami. Jednak to czekolada w tabliczkach najczęściej skrada nasze podniebienia. Szacuje się, że w ciągu pięciu lat (licząc do 2016 r.) spożycie czekolady wzrosło o 122%. W międzyczasie powstała nawet replika Stadionu Narodowego wykonana z 400 kg czekolady!
Czekoladowa Agora Bytom
Dzień Czekolady obchodzimy 7 lipca. Z tej okazji zapytaliśmy Was, jaką czekoladę lubicie najbardziej. Przysłowiowym niebem w gębie jest czekolada mleczna (62%). Co czwarty bytomianin za najsmaczniejszą uważa czekoladę gorzką. Trzecie miejsce przypada czekoladzie białej. Jeżeli chodzi o dodatki, to wśród ulubionych królują orzechy (62%), rodzynki i nadzienia. Pralin z pysznym nadzieniem, czekoladek przygotowywanych według tradycyjnej receptury i czekolady do picia warto skosztować w naszej czekoladziarni Karmello. To zresztą Wasze ulubione miejsce na słodką przekąskę w Agorze Bytom. Wyniki ankiety pokazały, że bardzo lubicie ciasta i ciasteczka serwowane w Cukierni Sowa. Z kolei miłośnicy lodów w przeróżnych smakach powinni odwiedzić Carte D’Or, lodziarnię Grycan lub Sopelek Lody Naturalne, które są prawdziwym rajem dla łasuchów gustujących w lodach rzemieślniczych o wyszukanych i ciekawych smakach.
Witaminowy afrodyzjak
Oczywiście nie tylko Dzień Czekolady jest dobry, aby zjeść coś słodkiego. Uważacie przecież, że czekolada jest dobra na każdą okazję (tak odpowiedziało 92% ankietowanych) – niezależnie czy jest to randka, spotkanie ze znajomymi, święta czy… objadanie się w samotności. Czekolada to dla Was słodka przekąska, sposób na poprawę humoru i zastrzyk energii. Nie można się temu dziwić. Czekolada ma przecież działanie przeciwdepresyjne i wpływa na wzmocnienie organizmu. Jest źródłem witamin B1, B2, PP, E i D3, a także wartościowych składników mineralnych: jodu, potasu, żelaza i cynku. Czekolada jest również świetnym afrodyzjakiem, głównie dzięki zawartej w niej fenyloetyloaminie, która powoduje odprężenie i uczucie szczęścia. Szczęście przynosi również jako prezent, co też potwierdziliście w naszej ankiecie.
Przysmak od Kolumba
Skąd w Europie wziął się przysmak, który rozkochał w sobie niemalże wszystkich (czekolady nie lubi tylko 6% zapytanych przez nas osób)? Na Stary Kontynent przywiózł go Krzysztof Kolumb w XV wieku z jednej ze swoich wypraw. Następnych kilkaset lat trzeba było czekać na pierwszą tabliczkę. Dziś wielu nie wyobraża sobie bez niej życia, ponieważ jest pysznym deserem, afrodyzjakiem i ma prozdrowotne właściwości. Ponoć napojem czekoladowym delektowali się już Majowie i Aztekowie…