Dzień czekolady 12 kwietnia!
Zastrzyk energii, sposób na poprawę humoru i świetny afrodyzjak. Uwielbiamy mleczną, a wśród dodatków królują orzechy i rodzynki. W Agorze Bytom jest wiele miejsc ze słodkościami. Warto je odwiedzić nie tylko w Dniu Czekolady.
Dzień Czekolady obchodzony jest 12 kwietnia. Co ciekawe w kalendarzu można znaleźć także Światowy Dzień Czekolady, który wypada 7 lipca.
Czekoladowa Agora Bytom
W naszej Galerii nie brakuje miejsc, by świętować to pyszne święto! Pralin z pysznym nadzieniem, czekoladek przygotowywanych według tradycyjnej receptury i czekolady do picia warto skosztować w naszej czekoladziarni Karmello. To zresztą Wasze ulubione miejsce na słodką przekąskę w Agorze Bytom. Nasi klienci polecają ciasta i ciasteczka serwowane w Cukierni Sowa. Z kolei miłośnicy lodów w przeróżnych smakach powinni odwiedzić Carte D’Or, lodziarnię Grycan lub Sopelek Lody Naturalne, które są prawdziwym rajem dla łasuchów gustujących w lodach rzemieślniczych o wyszukanych i ciekawych smakach.
Witaminowy afrodyzjak
Oczywiście nie tylko Dzień Czekolady jest dobry, aby zjeść coś słodkiego. Czekolada jest dobra na każdą okazję – niezależnie czy jest to randka, spotkanie ze znajomymi, święta czy… objadanie się w samotności. Czekolada to słodka przekąska, sposób na poprawę humoru i zastrzyk energii. Nie można się temu dziwić. Czekolada ma przecież działanie przeciwdepresyjne i wpływa na wzmocnienie organizmu. Jest źródłem witamin B1, B2, PP, E i D3, a także wartościowych składników mineralnych: jodu, potasu, żelaza i cynku. Czekolada jest również świetnym afrodyzjakiem, głównie dzięki zawartej w niej fenyloetyloaminie, która powoduje odprężenie i uczucie szczęścia. Szczęście przynosi również jako prezent, co też potwierdziliście w naszej ankiecie.
Przysmak od Kolumba
Skąd w Europie wziął się przysmak, który rozkochał w sobie niemalże wszystkich? Na Stary Kontynent przywiózł go Krzysztof Kolumb w XV wieku z jednej ze swoich wypraw. Następnych kilkaset lat trzeba było czekać na pierwszą tabliczkę. Dziś wielu nie wyobraża sobie bez niej życia, ponieważ jest pysznym deserem, afrodyzjakiem i ma prozdrowotne właściwości. Ponoć napojem czekoladowym delektowali się już Majowie i Aztekowie…